שאלות ותשובות – פנימייה צבאית
שאלה
בני עולה לכיתה ח’ ואני מעוניין וגם על פי בקשתו לקבל המשך חינוך במוסד צבאי או משהו דומה בפנימייה .בני הוא תלמיד טוב ואעשה הכל על מנת שיקבלו אותו, כעת לומד בחטיבה רגילה בכרמיאל .
תשובה
נתחיל מהדבר הכי רלוונטי לגבי השאלה שלך, אם בנך היום עולה לכיתה ח’, אז זה עדיין מוקדם למסגרת צבאית. מסגרות צבאיות בין אם מדובר בפנימייה עם אופי צבאי או במסגרת כיתת שוחרים מתחילות בדרך כלל בכיתה ט.
לגבי פנימיות צבאיות באופן כללי – אין הרבה פנימיות צבאיות בארץ. סה”כ אנחנו מדברים על חמש פנימיות צבאיות.פנימייה אחת קרובה אליכם באופן יחסי – קציני ים עכו, היא נחשבת למובילה מבין שלושת הפנימיות הצבאיות הקשורות לחיל הים. עוד פנימייה באזור הצפון היא הפנימייה לפיקוד בחיפה.
זוהי פנימייה לתלמידים מצטיינים בלימודים ולא קל להתקבל אליה משתי סיבות. הראשונה היא הביקוש הרב והשנייה היא – בית הספר בו לומדים החניכים – הריאלי חיפה שזהו תיכון עם רמה לימודית מאוד גבוהה. המטרה של הפנימיה הצבאית לפיקוד היא להכשיר תלמידים לקראת זה שיהיו מפקדי פלוגות בצבא לפחות ולכן אלו התלמידים שאותם הם מקבלים. אם נמשיך דרומה – יש עוד שתי פנימיות של חיל הים במכמורת ובאשדוד. בכל אחת תנאי קבלה שונים ואופי אחר.
לגבי מסגרות אחרות ולא מסגרות צבאיות. יש פנימיות חינוכיות לא צבאיות רבות שנותנות מסגרת ברורה עם כללים מסודרים לא פחות ממה שנותנות מסגרות צבאיות. לעיתים, אפילו, אלו מסגרות שיתאימו הרבה יותר לתלמיד שיש לו קשיים מסוגים שונים,כל מקום והמאפיינים שלו. יש הרבה מאוד יתרונות בפנימייה כגון – עזרה בלימודים, חוגים אחר הצהריים, כיתות קטנות יחסית ועוד.
אם את/ה רוצה שבנך שהוא בכיתה ח’ ילמד בפנימייה כזו, אתה צריך פנימייה 6 שנתית (ז עד י”ב ) יש ברמת הדסה, כדורי, בן שמן, גן ונוף פתח תקווה, כנות ועוד.
לגבי חיל האוויר, יש מסגרת שוחרים בכפר הנוער עתיד רזיאל בהרצליה. יש שלושה בתי ספר טכניים – חיפה, באר שבע והולץ בתל אביב וכן כמה עשרות מסגרות שוחרים של החיל בתוך תיכונים רגילים.
הלימודים מתחילים בכיתה ט’ והם בדרך כלל קולטים ילדים שיכולים ללמוד לפחות 4 יחידות מתמטיקה ופיזיקה מכיוון שהלימודים הם לימודי אלקטרוניקה.
ועוד תוספת: אציין כאן כפרי הנוער ופנימיות שהן שש שנתיות, אז אתחיל ברשימה המלאה ולאחר מכן אציין שני מקומות שקשורים לחיל האוויר שיש בהן פנימיות.
שאלה
אני גרה בסביבות חיפה. אני רוצה להירשם לפנימייה צבאית (מעדיפה חיל הרגלים), אני כרגע בכיתה י’ ורוצה לדעת אם זה אפשרי לעבור לקראת אמצע השנה…
תשובה
בארץ יש רק פנימיה צבאית אחת שהיא לא טכנית אלא שייכת לחיילות היבשה – חיל רגלים וכו’ זו הפנימייה הצבאית לפיקוד בחיפה. היא פנימיה מאוד יוקרתית, קשה להתקבל אליה מכיוון שהחניכים לומדים בריאלי חיפה ולכן הדרישות הלימודיות גבוהות. מעבר לכך מתחילים שם את המסלול בכיתה ט’ ואני לא מאמין שהם מקבלים תלמידים באמצע כיתה י’ למרות שאת יכולה להתקשר אליהם ולבדוק.
מה כן פתוח בפניך ? קודם כל באופן עקרוני שאר הפנימיות או המסגרות הצבאיות קולטות תלמידים לכיתה ט’ ו -י’ מכיוון שהלימודים הם טכנולוגים וזה קצת קשה להשלים פערים, אבל יש יוצאים מהכלל תמיד.
בצפון יש את קציני ים עכו שהיא פנימיה צבאית שנחשבת לטובה. קציני ים עכו מכוון לפיקוד בצבא ונחשב למקום טוב. מעבר לזה יש כיתות שוחרים שאלו הם תלמידים שלובשים מדים ונמצאים במסגרת צבאית פחות או יותר בתוך בית ספר רגיל כמו בית ספר שחקים בנהריה. זה לא פנימייה אלא לימודים טכנולוגים לקראת שירות בצבא בתוך תיכון רגיל.
מה עוד ?
יש במכמורת (ליד בית ינאי) עוד פנימייה עם מסגרת צבאית נקראת מבואות ים. גם שם יש מסגרת צבאית (פחות רצינית מקציני ים עכו) , שייט וכו’. יש באשדוד פנימייה צבאית נוספת של חיל הים – אורט ימי אשדוד. שם דווקא אני יודע על מקרים בהם קלטו תלמידים אפילו בי”א, אבל זה באשדוד.
מעבר לזה אם את רוצה פנימיה וזה מה שחשוב לך יותר מהנושא הצבאי אז יש לך כמה אפשרויות בצפון – כדורי, שפיה, אלוני יצחק, ניר העמק (פנימיה משטרתית) והדסה נעורים.
שאלה
מעוניינת מאוד לרשום את בני למסגרת צבאית באזור הדרום. הילד שלי מאוד זקוק למסגרת!!! כרגע נמצא בכיתה ט’ ( מצב לימודים לא כל כך טוב). אשמח לקבל עזרה והכוונה
תשובה
אני אכתוב לך כמה דברים כללים שאני חושב שהם נכונים גם לגביך.
הרבה מאוד הורים חושבים על מסגרת צבאית או פנימיה צבאית כפתרון לילדים שמאוד מתקשים בלימודים ומטבע הדברים הקושי הזה משליך על הרבה דברים אחרים.
אין הרבה מסגרות צבאיות בארץ בכלל ורוב אלו שקיימות מחפשות דווקא תלמידים שטובים בתחום הריאלי על מנת שיגעו לצבא כהנדסאים. יש פה ושם מסגרות שמיועדות לחבר’ה שלא מסתדרים עם הלימודים (בתל נוף, פלמחים, רמת דוד, מחנה עמנואל, צור ים חיפה ועוד – שווה לבדוק) אבל יכול להיות שהפתרון יגיע דווקא ממסגרת אזרחית. כזו שהבן שלך יתחבר אליה וירגיש שם טוב, לא מתוסכל ויקבל יחס אישי ופתרונות לבעיה שבגללה הוא לא מסתדר בלימודים.
אני חושב שאת צריכה לצאת למסע חיפושים קטן, להקדיש לכך כמה ימים בהם תעברי בין מסגרות שונות ולראות מה תופס אותך ואותו. צריך לא ליפול לתדמית ראשונית אלא להסתכל לעומק על התוצאה ועל העתיד של הילד.
אתן לך מספר כיוונים ותראי מה מתאים, אני ממליץ לא לפסול מראש אלא לגשת ולראות ולשמוע.
בתי ספר מקצועיים של משרד העבודה מתחילים בכיתה ט’ ומלמדים מקצוע וגם מקצועות עיוניים. יש מגמת טכנאות שיניים באורט שפירא ועמל שרונים שזו מגמה מצוינת. יש מכונאות אופנועים במקס פיין. דוב הוז בתל אביב ועוד. בכל בתי הספר האלו לומדים בסדנאות באופן מעשי ועובדים בשכר בכיתה י”א ו– י”ב. הרבה פעמים תלמידים שלא מסתדרים עם לימודים עיוניים רגילים מוצאים את עצמם בתחום המקצועי והמתח והתסכול נעלמים.
כפרי נוער בהם שמים דגש על הנושא הרגשי שמאחורי האי-הצלחה בלימודים. למשל עיינות, ויצו נחלת יהודה, בן שמן, ויצו גן ונוף ועוד. אפשר ללמוד במסגרת פנימיה ואפשר ללמוד במסגרת בית ספר בלבד.
ברוב המקומות האלו על פי סקר מעמיק נמצא שרוב הבוגרים הטריים היו ממליצים לחברים לשלוח את ילדיהם לאותם מקומות בעיקר בגלל שהם חושבים שזה נתן להם נקודת פתיחה טובה לחיים ולעתיד.
מסגרות צבאיות – אורט חיל האוויר תל נוף, עתיד פלמחים (אני לא מכיר את המקומות האלו אבל את יכולה לבדוק). זה פרוייקט, אבל כדאי להשקיע בו. בהצלחה.
שאלה
אני עכשיו בכיתה י’ ועולה לכיתה י”א האם אני יכול להיכנס למסגרת צבאית(עם מדים) בפנימיה. דגש קטן – אני עכשיו בבית ספר צבאי של חיל האוויר במעלה אדומים שהוא לא פנימיה ואני על מדים בבית ספר הזה.
תשובה
כעקרון קשה מאוד למצוא תיכונים שמקבלים תלמידים לכיתה יא’. בית ספר מקצועי, פנימיה, פנימיה צבאית או כל מסגרת אחרת – זה מאוד בעייתי. הסיבה לכך שונה ממסגרת למסגרת. בבתי ספר מקצועיים ובמסגרות צבאיות ובפנימיות בהן יש מסלול מקצועי-טכנולוגי הלימודים הם לימודים טכנולוגיים בהם מתחילים לרכוש את הידע כבר בכיתה ט’ או י’ ולכן אי אפשר להדביק את הפער כשמצטרפים בכיתה יא.
בפנימיות הסיבה היא שונה ונובעת מכך שלוקח זמן לעבור תהליך חינוכי ולהגיע להישגים אישיים, חינוכיים ולימודיים. ולכן בפנימיות קולטים עד כיתה י’ כולל ובדרך כלל לא אחרי זה אבל יש מקרים יוצאי דופן.
לענייננו – פנימיות צבאיות לא קולטות תלמידים לכיתה יא’ מהסיבה שהסברתי אבל אם אתה כבר לומד לימודים טכנולוגיים במגמת אלקטרוניקה או מכונה וזו המגמה שיש בפנימיה שאליה אתה רוצה לעבור יכול להיות שבאופן חריג, כן יקבלו אותך.
השאלה לאן ?
אין הרבה פנימיות הקשורות לחיל האוויר, למעשה האופציות מאוד מצומצמות.
אפשרות אחת היא פנימיית עתיד רזיאל בהרצליה בה יש מגמת שוחרים כמו בבית הספר שלך. זוהי למעשה האפשרות היחידה כמעט לחילוניים ללימודים במסגרת שוחרים של חיל האוויר ולגור בפנימיה.
לדתיים יש עוד אפשרות והיא בישיבת בני עקיבא במירון.
יש 3 פנימיות שקשורות לחיל הים, בעכו, אשדוד ומבואות ים. אפשר תמיד לנסות שם.
למסגרות דומות
אתר מסגרות מאפשר לתלמידים למצוא מסגרת בית ספרית אחרת מזו שליד הבית: כפרי נוער ופנימיות החל מכיתה ז’ ובתי ספר מקצועיים, טכנולוגיים, פרטיים וייחודיים החל מכיתה ט’. ריכזנו לכם אפשרויות שונות בצורה מסודרת ואנחנו מקווים שזה יעזור לכם.
אתר מסגרות מאפשר לתלמידים למצוא מסגרת בית ספרית אחרת מזו שליד הבית: כפרי נוער ופנימיות החל מכיתה ז’ ובתי ספר מקצועיים, טכנולוגיים, פרטיים וייחודיים החל מכיתה ט’. ריכזנו לכם אפשרויות שונות בצורה מסודרת ואנחנו מקווים שזה יעזור לכם.
פנימיות צבאיות ומסגרות שוחרים בישראל
מרכז
אורט יד ליבוביץ – אורט נתניה אזור: נתניה, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: בית ספר תיכון ופנימיה אינטימית וקטנה הצמודה לבית הספר, תיכון מקצועי ועיוני ובו מגוון מגמות. מתאים לכדורגלנים מצטיינים. קבוצת תיאטרון ייחודית ועוד. מגמת שוחרים של חיל האוויר. לחצו להמשך קריאה על אורט נתניה
הולץ חיל האוויר אזור: תל אביב, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: כולל מכללה. בית ספר למקצועות התעופה והאלקטרוניקה עם מסלול שוחרים. 3 מסלולים טכנולוגיים: הנדסת אלקטרוניקה ומחשבים, הנדסת חשמל והנדסת מכונות תעופה. אחוז גבוה של עתודאים ממגמות ההנדסה. לחצו להמשך קריאה על הולץ חיל האוויר
בן יקיר אזור: עמק חפר, בכפר הרואה (ליד חדרה), כיתות: ח’ עד יב’, בכמה מילים: פנימיה דתית לבנים. שיתוף עם חיל האוויר. לימודים לקראת בגרות טכנולוגית + מקצוע. אפשרות ללימודי המשך לתואר הנדסאי יג’-יד’. לחצו להמשך קריאה על כפר הנוער בן יקיר
עתיד רזיאל אזור: הרצליה, כיתות: ז’ עד יב’, בכמה מילים: בית ספר למדעים ואומנויות לתלמידים עם יכולות לימודיות גבוהות. שיעורי העשרה במגוון נושאים עצום, מגמת תיאטרון, מוסיקה, מדעים ושוחרים של חיל האוויר. לחצו להמשך קריאה על עתיד רזיאל
צפון
הפנימייה הצבאית לפיקוד בחיפה אזור: חיפה, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: מטרת הפנימייה היא הכשרת התלמידים לפיקוד על יחדיות שדה בצה”ל לתפקידי מ”פ והלאה. הלימודים הם בבית הספר הריאלי הצמוד במגמת לימודי צבא וביטחון. המהלך התיכון עוברים השוחרים אימונים צבאיים ואף קורס צניחה וצלילה.
ישיבת מירון אזור: ליד צפת, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: ישיבה מדעית לטכנולוגיה המציעה לתלמידים אפשרויות ובהן גם האופציה להשתלב במערך השוחרים המבוקש של חיל האוויר. במהלך כיתה י”א ניתן לבחור האם להמשיך לשירות למערך הטכני-הלוחם בחייל או להמשיך בלימודים במסגרת המסלול האזרחי הקיים בישיבה במקביל.
עמל רמת דוד אזור: ליד טבעון, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: זהו קמפוס למקצועות תעופה בו לומדים במגמות שונות הקשורות לחיל האוויר: מבנאות מטוסים, מנועים, טכנאי מערכות ירי וטכנאי דרג א’ חשמל. לחצו להמשך קריאה על עמל רמת דוד
צור ים אזור: חיפה, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: בית ספר טכני של חיל הים המשלב לימודים טכניים עם לימודי מקצוע בתחום העיבוד השבבי וכמובן נושאים הקשורים לים. לימודי חשמל, מכונה ו – CNC. לחצו להמשך קריאה על צור ים
קציני ים עכו אזור: עכו, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: כולל מכללה. חינוך למנהיגות ופיקוד. הרבה ים: הפלגות ארוכות, שיט בזמן חופשי לאחר שעות הלימודים ועוד. לימודים טכנולוגיים בשתי מגמות: מערכות הנדסיות ימיות ומגמת אלקטרוניקה ומגמה שאינה טכנולוגית-מדעי הים. לחצו להמשך קריאה על קציני ים עכו
דרום
אור עציון – הפנימייה הצבאית התורנית לפיקוד אזור: ליד קרית מלאכי, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: מטרת הפנימייה היא הכשרת התלמידים לפיקוד על יחדיות שדה בצה”ל לתפקידי מ”פ והלאה. השוחרים לומדים מדי יום בישיבת “אור עציון” תוך שילוב עם מגמה צבאית לימודית אשר עליה יבחנו לבגרות.
אורט ימי אשדוד אזור: אשדוד, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: מגוון מגמות ברמות שונות. כיתת מצויינות, לוגיסטיקה ימית ומגמות טכנולוגיות, כולל מכללה. שיתוף פעולה עם חיל הים ונמל אשדוד. לחצו להמשך קריאה על אורט ימי אשדוד
טכני באר שבע אזור: באר שבע, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים:
תיכון צור ברק אזור: קרית מלאכי במחנה עמנואל, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: בית הספר שהוקם ביוזמתו של סטף ורטהיימר, בפיקוח רשת אורט ובשיתוף חיל החימוש ומשרד העבודה. מגמות: עיבוד שבבי, רתכות. סדנאות בנגרות, צורפות ועוד. לחצו להמשך קריאה על תיכון צור ברק