האתר הגדול והנצפה בישראל לנוער שמעוניין ללמוד במסגרת שונה

תכנית היל”ה

תכנית היל”ה היא תכנית לימודים לבני נוער שנשרו ממערכת החינוך. במסגרת התכנית יש מספר מסלולים מגוונים וכך נער או נערה שנשרו מבית הספר יכולים להמשיך ללמוד במסגרת התכנית ולהשלים 10 שנות לימוד או 12 שנות לימוד או אפילו להוציא תעודת בגרות מלאה.

 

לא בכל יישוב ישנה תכנית הילה וניתן לברר בעירייה / מועצה או ברשת עתיד שמפעילה את התכנית.

קבלה לתכנית היל”ה

על מנת להתקבל לתכנית היל”ה צריך לעבור דרך קצינת ביקור סדיר. לא רק שהתהליך אינו אוטומטי, אלא שצריך מאוד להתאים לתכנית או להתעקש על מנת להיות מופנה אליה, כיוון שבסופו של דבר המערכת לא רוצה ליצור מוטיבציית יתר לבני נוער לעזוב את בית הספר ולעבור ללימוד אקסטרני.

 

מה זה אומר מבחינת הנער/ה?

גם מבחינת הנער או הנערה, תכנית הילה צריכה להישקל כמענה האחרון שאליו פונים מכיוון שבסופו של דבר מסגרת בית ספר היא גם מסגרת חברתית ותכנית הילה היא מאוד אישית ולרוב לומדים לבד עם מורה פרטי. יש לזה השלכות חברתיות וגם השלכות על המוטיבציה לסיים בגרויות.

 

מענה מצוין לנוער נושר

היינו מגדירים את תכנית הילה כמקום שנותן מענה מצוין לנוער נושר. התכנית היא חינמית ומצליחה במספר מצומצם של שעות לימוד ביום להביא נערים ונערות אפילו לבגרות מלאה. מבנה תכנית הלימוד מאפשרת למשתתפיה לעבוד הנוסף ללימודים ואם האלטרנטיבה השנייה שלהם היא לא ללמוד בכלל  אז כמובן שהיא מאוד מומלצת.

 

עצות חשובות רגע לפני…

עם זאת, היינו ממליצים רגע לפני שעושים את הצעד לבחון אפשרויות אחרות שהן עדיין בתי ספר אינטרנים. נסביר…

1. תכנית הילה מתאימה לנערים ונערות שיודעים לאסוף את עצמם ולעמוד ביעדים שהם הציבו והגדירו. בניגוד לתיכון רגיל אין כאן כיתה אורגנית אלא לימוד פרטני או אולי לעתים בקבוצה ממש קטנה. המוטיבציה להצליח על מנת להוציא תעודת בגרות או אפילו 12 שנות לימוד צריכה להיות גבוה.

 

2. ברגע שהתחלתם ללמוד בתכנית הילה אתם מוגדרים במערכת החינוך כתלמידים אקסטרנים. אתם תבחנו בבגרויות בצורה חיצונית למערכת, ללא ציוני מגן ובית ספר שאתם משוייכים אליו. זה חד כיווני. אי אפשר לחזור אחורה לבית ספר אינטרני.

 

3. כל תכנית הילה בכל יישוב שונה ומבוססת על צרכים ספציפיים ביישוב וגם על הכיוון שמנהל או מנהלת התכנית היישובית קבעה. יש מקומות בהם מתרכזים בעיקר בלימודים ויש מקומות בהם יש גם פעילויות חברתיות. צריך להתעניין ולברר.

 

כמה מילים על משמעות הנשירה מבית ספר

הרבה בני נוער לא מסתדרים בתיכון שבו הם לומדים שקרוב לביתם. לעיתים התהליך הזה מסתיים בנשירה.

 

יש אלטרנטיבות טובות

יש אלטרנטיבות טובות לתיכון עיוני רגיל. למשל כפרי נוער, בתי ספר מקצועיים, תיכונים ייחודיים ועוד. האלטרנטיבות הן לא רבות אבל קיימות.

 

העניין הוא שאם תלמיד נמצא מחוץ למסגרת ואין לו ציונים והוא אינו לומד מרבית המסגרות האלו לא יוכלו לקבל אותו. כך למשל בכפרי נוער חינוכיים. לכן רצוי מאוד להתחיל לחפש אלטרנטיבות רגע לפני הנשירה כאשר מרגישים שזה מתקרב. חודש-חודשיים בבית והאלטרנטיבות מתחילות להצטמצם.

 

לעשות אבחונים בזמן

דבר נוסף וחשוב להבין הוא שכדאי להתחיל תמיד אבחונים מוקדם כל האפשר בכיתה ז’ או מקסימום ח’ על מנת לאבחן לקויות למידה מורכבות שבגללן נוצר המצב.

 

האבחון יכול להוביל לוועדת שילוב או השמה שבהמשך יאפשרו להתקבל לבתי ספר כמו בית אקשטיין, תיכון מרום או לחלופין לקבל הקלות במידה והלימודים יתקיימו בתיכון כמו אנקורי למשל.

למסגרות דומות

אתר מסגרות מאפשר לתלמידים למצוא מסגרת בית ספרית אחרת מזו שליד הבית: כפרי נוער ופנימיות החל מכיתה ז’ ובתי ספר מקצועיים, טכנולוגיים, פרטיים וייחודיים החל מכיתה ט’. ריכזנו לכם אפשרויות שונות בצורה מסודרת ואנחנו מקווים שזה יעזור לכם.

אתר מסגרות מאפשר לתלמידים למצוא מסגרת בית ספרית אחרת מזו שליד הבית: כפרי נוער ופנימיות החל מכיתה ז’ ובתי ספר מקצועיים, טכנולוגיים, פרטיים וייחודיים החל מכיתה ט’. ריכזנו לכם אפשרויות שונות בצורה מסודרת ואנחנו מקווים שזה יעזור לכם.

מסגרות לנוער בסכנת נשירה

מרכז

מוזות תיכון לאמנויות אזור: יפו, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: מוזות מעניק הזדמנות לבני נוער שנשרו ממסגרות בעקבות משברי חיים ומצבי סיכון ורוצים לשלב לימודי אמנות בלימודים לבגרות. מוזות מעניק הזדמנות ליצירה וללימוד ומביא לביטוי יכולות אישיות ויצירתיות. מגמות: תאטרון, מוזיקה, קולנוע ואמנות פלסטית. לחצו להמשך קריאה על מוזות תיכון לאמנויות

קדמה אזור: ליד קרית מלאכי, כיתות: ח’ עד יב’, בכמה מילים: פנימיה ותיכון לנוער נושר. דגש על חיבור לטבע וסביבה ירוקה. לימודי טכנולוגיה ומקצוע ושיתוף פעולה עם אינטל וחברות הייטק נוספות. לחצו להמשך קריאה על כפר הנוער קדמה

קיימא בארותיים אזור: בארותיים בצפון השרון, כיתות: י’-יב’, בכמה מילים: החווה מספקת לבני נוער שאינם חלק ממערכת החינוך הפורמלית מקום עבודה בשכר ומאפשרת להם למידה תוך כדי התנסות חברתית עם דמויות בוגרות השותפות לעשייה, לצד לקיחת אחריות, יוזמה ויצירתיות הנדרשות מהם בעבודה החקלאית ובהתמודדות עם האתגרים שהטבע מציב.

פנימיית בית רועי אזור: חבצלת השרון בסמוך לנתניה, כיתות: ט’-יב’, בכמה מילים: זוהי פנימייה קטנה לנערים בגיל 14-18 שנפלטו ממסגרות חינוך ושמוגדרים כנוער בסיכון. אחד היעדים המרכזיים הם הצלחה לימודית שנעשית במסגרת תכנית הילה. במקביל, בתכנית העצמה אישית, רוכבים על אופניים, גולשים ונמצאים יום אחד בשבוע בחווה רכיבה טיפולית. להמשך קריאה על פנימיית בית רועי

צפון

אדם חברה וטבע, תיכון אזור: כרמיאל, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: שייך לדרור בתי חינוך. תיכון שונה וייחודי מתיכון רגילים. מסלול אילוף כלבים וסוסים. אין מבחנים והערכה היא על ידי פרייקטים וחקר. לימודים לקראת בגרות מלאה. שני מחנכים בכיתה. ניתן לגור בפנימייה באשבל. לחצו להמשך קריאה על אדם, חברה וטבע

חברת הנוער אשבל, פנימייה אזור: קיבוץ אשבל ליד כרמיאל, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: שייכת לדרור בתי חינוך (בוגרי הנוער העובד). הפנימייה המשלבת ניהול עצמי, למידה, חיי חברה פעילים, משימה בקהילה ועבודה, לכדי אחדות אחת. הפנימייה מעניקה מרחבי התנסות למימוש עצמי, דיאלוג וחוויות מגבשות-זהות. לחצו להמשך קריאה על חברת הנוער אשבל

מנוף, פנימייה אזור: עכו, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: מנוף נמצאת במקום יפהפה בתוך עכו. בלמידה היא בקבוצות קטנות של 10-12 חניכים. מגוון מגמות: קונדיטאות, ייצור ממוחשב, בעלי חיים – כלבנות, גרפיקה ועצוב שיער. לחצו להמשך קריאה על כפר הנוער מנוף

נירים, כפר נוער אזור: בוסמת הגליל, בין עכו לנהריה, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: פנימייה חינוכית-טיפולית שמיועדת לנוער בסיכון גבוה. שיטת טיפול ייחודית שבחלקה נעשית דרך השטח ופעילות אתגר. לחצו להמשך קריאה על נירים

קיימא חוקוק אזור: ליד טבריה, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: בקיבוץ חוקוק בסמוך לכנרת נמצאת חוות קיימא צעירה בה עובדים צעירים וצעירות מאזור הצפון לאחר שלא מצאו את מקומם במסגרות החינוך הפורמליות של מערכת החינוך.

קיימא נהלל, חילוני לבנות אזור: עמק יזרעאל, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: חוות קיימא-נהלל מהווה עבור נערות רבות הנוכחות-נפקדות מביה”ס, מהבית או מהחברה בכלל מקום אחר ושונה. מקום לצמוח בו, ליצור בו, להרגיש חלק משמעותי מעשייה כלשהי וחלק חשוב מהחברה. החווה הנערות מגדלות ירקות ומוכרות אותן לשותפים קבועים של החווה.

דרום וירושלים

קיימא בית זית אזור: ליד ירושלים, גיל: 15 עד 18, בכמה מילים: בחוות קיימא בית זית עובדים בחקלאות בשכר כ-15 נערים ונערות שלא מצאו את מקומם במערכת החינוך של ירושלים והסביבה. הם עובדים ארבע ימים בשבוע עד שעות הצהרים ומקבלים אחריות, סביבה שמקבלת אותם באהבה וקרקע פוריה להתפתחות. לחצו להמשך קריאה על קיימא בית זית

אולפנת דולב אזור: מערב בנימין (צפונית לירושלים). כיתות: ז’ עד יב’, בכמה מילים: פנימייה ואולפנה ביישוב דולב במודל משפחתונים. מיועד לנערות שנפלטו ממסגרות חינוך. במסגרת בית הספר לימוד מקצועי עם אופק תעסוקתי. להמשך קריאה על אולפנת דולב

יפתח, דתי לבנים אזור: אבנת, ים המלח. כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: מיקום מדהים אל מול ים המלח. בית ספר קטן ואינטימי שלומדים בו 45 תלמידים. למידה בקבוצות קטנות. עבודה בדיר, טיולים וחוגי העשרה. להמשך קריאה על בית ספר יפתח

קדמה אזור: ליד קרית מלאכי, כיתות: ח’ עד יב’, בכמה מילים: פנימיה ותיכון לנוער נושר. דגש על חיבור לטבע וסביבה ירוקה. לימודי טכנולוגיה ומקצוע ושיתוף פעולה עם אינטל וחברות הייטק נוספות. לחצו להמשך קריאה על כפר הנוער קדמה

תיכון למוזיקה ואמנות אזור: ירושלים, כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: תיכון לבנותמרקע חרדי שלא מצאו את מקומן במסגרת בית יעקב. בתיכון לימודים לימודי בגרות ומגמות מקצועיות. התיכון מעניק מעטפת מלאהוחמה. לחצו להמשך קריאה על תיכון למוזיקה ואמנות.

דתי

בן יקיר, פנימייה דתית לבנים אזור: צפון השרון. כפר הרא”ה, כיתות: ז’ עד יב’, בכמה מילים: פנימיה חינוכית-טיפולית דתית לבנים. פינת חי ואורווה. יחס מאוד אישי, מגוון חוגים בית ספר טכנולוגי מונחה חיל אוויר.

איילת השחר, פנימייה דתית בנות אזור: רמת הגולן. מושב יונתן, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: פנימיה חינוכית-טיפולית דתית לבנות. מקום פסטורלי ושקט. יחס מאוד אישי, מגוון חוגים ומעורבות בקהילה. אחוז זכאות גבוה לבגרות.

אמית פתח תקווה, פנימייה דתית מעורב אזור: פתח תקווה, כיתות: ז’ עד יד’, בכמה מילים: פנימיה חינוכית-שיקומית דתית לבנים ולבנות. לינה במשפחתונים. לימודי מקצוע לבנים ולבנות. מתנ”ס פעיל והרבה חוגים ופעילויות.

הודיות (דתי) אזור: גליל תחתון, ליד צומת גולני, כיתות: ז’ עד יב’, בכמה מילים: פנימייה דתית המשלבת לימודי משטרה וחקלאות. רכיבה על סוסים, חוגים, ספורט ופרוייקט ייחודי לחיזוק הקשר בין מורים לחניכים.

יפתח, דתי לבנים אזור: אבנת, ים המלח. כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: מיקום מדהים אל מול ים המלח. בית ספר קטן ואינטימי שלומדים בו 45 תלמידים. למידה בקבוצות קטנות. עבודה בדיר, טיולים וחוגי העשרה.

מל”ד – תיכון דתי אלטרנטיבי להתחלות חדשות, לבנים ובנות אזור: ירושלים. כיתות: י’ עד יב’, בכמה מילים: ייחודו של בית הספר הוא שאין לחץ כלל על התלמיד. שלושת מושגי היסוד הם – לתת כבוד לכול תלמיד ולהעריך אותו. להאמין בעצמי שכול תלמיד יוכל להשתנות והמושג השלישי הוא להגן על הייחוד של כל תלמיד.

נווה עמיאל, כפר נוער דתי לבנים אזור: ליד יקנעם, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: פנימייה חינוכית-שיקומית דתית לבנים. תחום טיפולי עשיר. תפיסת עולם חדשנית. לימודי מקצוע – מבנאות מטוסים, טבחות ועוד.

נקודת חן, פנימייה דתית לבנות אזור: בקיבוץ סעד שבנגב המערבי 10 דקות מאשקלון, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: פנימייה שאפשר להגדיר כהזדמנות שנייה ומיועדת לבנות שרוצות לפתוח דף חדש בחייהן לאחר שלא הצליחו להשתלב במסגרות קודמות. לחצו להשמך קריאה על נקודת חן

תיכון למוזיקה ואמנות, תיכון לבנות חרדיות אזור: ירושלים, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: תיכון לנערות מרקע חרדי שלא מצאו את מקומן במסגרת בית יעקב. בתיכון לימודי בגרות ומגמות מקצועיות. התיכון מעניק מעטפת מלאה וחמה.

תיכון מעלה ערב אזור: ירושלים, כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: מסגרת חינוכית דתית לנוער בתיכון שעזב מסגרות לימוד. הלימודים בשעות אחרי הצהרים-ערב. המערכת בנויה כך שתאפשר למידה אפקטיבית לבגרות, לימודי מגמות ופעילות חברתית ענפה.

פרוייקטים ארציים

תכנית היל”ה אזור: בכל הארץ. כיתות: ט’ עד יב’, בכמה מילים: השלמת השכלה עם תעודה החל מ–8 שנות לימוד עד לבגרות מלאה, כל אחד על פי יכולתו ורצונו. התכנית היל”ה מספר מסלולים החל מהשלמת 8 עד 10 שנות לימוד וכן תעודת גמר תיכון או בגרות מלאה.

תכנית תהיל”ה אזור: פתח תקווה, הדסה נעורים, כדורי, כפר סבא וירושלים. כיתות: מייד עם סיום יב’, בכמה מילים: תכנית הזדמנות שנייה לטכנאים והנדסאים. תלמידי יב’ שסיימו עם מעט יחידות בגרות מקבלים אפשרות להשלים למינימום יחידות (14) מיד עם סיום יב’ על מנת להמשיך ללימודי תואר טכנאי או הנדסאי. הלימודים נעשים במכללות טכנולוגיות במקביל לתחילת הלימודים הטכנולוגים. התכנית פועלת בשני מסלולים: הנדסת חשמל –  אלקטרוניקה והנדסת מכונות.